top of page

FRIDA BENDER

VEM ÄR JAG

Jag heter Frida Bender och är 46 år. Jag är från Sverige, men bor i Spanien tillsammans med min sambo och våra fyra barn.

Under 20 år bestod mitt liv mer eller mindre av att äta "rätt", att följa alla regler och att äta så lite som möjligt, allt i hopp om att vara tillräckligt smal för att acceptera och trivas med mig själv.

Visst, jag glömde bort det ibland, men så fort jag märkte att jag hade tappat fokus, var jag där med mina pekpinnar igen.

 

Jag gjorde listor över allt jag hade ätit och inte ätit och letade verkligen efter misstag jag eventuellt hade begått. Listan av tillåtna saker blev allt mindre och ju hårdare jag blev, desto fler misstag gjorde jag.

Det fanns ingen balans och inget flöde! 

 

I den världen var det inte ett alternativ att ta en bulle till kaffet. Om jag inte kunde motstå bullen var det kört, totalt. Att ta en bulle innebar för mig att det eskalerade till att äta allt jag kunde få tag på, utan att någonsin känna mig nöjd.

 

Jag ägnade så mycket tid och energi åt att övervaka mig själv, att bedöma alla rätt och fel jag gjorde, att jag idag inte vet hur jag lyckades få något annat gjort.

Jag bedömde mitt välmående enbart utifrån hur duktig jag hade varit. Det är inte bara totalt utmattande i sig, det gör det också omöjligt att bryta den onda cirkeln. Jag mådde dåligt när jag inte åt och jag mådde dåligt när jag åt. 

 

Idag ser mitt liv helt annorlunda ut. Idag kan jag verkligen äta precis vad jag vill, när jag vill och hur mycket jag vill, och det enda jag har ändrat är hur jag förhåller mig till min kropp och allt jag äter.

 

Att vända på ekvationen, att se till att må bra först, oavsett hur verkligheten ser ut just nu, är inte bara det som får dig att må bättre, det är också det enda som får den onda cirkeln att förvandlas till en god cirkel.

 

Idag har jag inte en enda regel att följa och jag tar heller aldrig några snedsteg! 

Jag har inte avstått från något jag velat äta eller dricka på över 15 år. Jag har heller aldrig hetsätit, rensat kylskåp och frys på allt vi har eller känt att det inte finns någon botten under alla dessa år.

 

Frida Bender - När jag kan äta vad jag vill utan att gå upp i vikt
Frida Bender - Tiden då jag trodde att maten gjorde mig tjock

Jag vet exakt hur dränerande det kan vara att ägna oändligt mycket tid och energi åt mat och alla "får" och "får inte" och vad det gör med ens självkänsla när man känner att man inte har kontroll.

Det i kombination med att vi får höra nästan dagligen om allt som är skadligt för vår kropp och konstant blir påminda om hur vi kan gå ner i vikt, så är det inte konstigt att vi ibland tappar modet och känner oss förvirrade.

Men, allt det här kan förändras! 

Jag förstår att detta kan låta helt uppåt väggarna. Jag menar, alla vet ju att äter man fel sorts mat och mer än man gör av med så går man upp i vikt.

Men det är ett faktum att jag har levt i båda världar och att jag väger samma idag som jag gjorde under min värsta självsvältperiod. Då genom att äta så lite som möjligt och nu genom att äta precis vad jag vill, när jag vill och hur mycket jag vill och det enda jag har förändrat är hur jag tänker.

Oavsett om jag äter mycket eller lite, när på dygnet jag äter och vad jag väljer att stoppa i mig så har jag, genom att lyssna till kroppens signaler, hittat min idealvikt och den har varit densamma i 15 år nu (med undantag för fyra graviditeter).

 

Där av min absoluta övertygelse att det inte har något att göra med det du stoppar i dig, eller hur mycket eller lite du rör dig i förhållande till det du äter, det har enbart med dina tankar och känslor kring din kropp och maten att göra.

Här hittar du mina tjänster

bottom of page