top of page
Sök
  • Skribentens bildFrida Bender

Sluta banta!


❤️💚💛 Ibland kan man ju känna sig så där uppgiven och helt trött på alla matmisstag man begår hela tiden, vilket ytterligare späs på när man känner byxorna sitta allt tightare och det har väl hänt att man än en gång kommit fram till att någon form av diet kanske ändå är den enda vägen... Känns det igen? 🤔🙈😅


Men vad händer egentligen när man bantar?
Bantning handlar främst om viljan att få tillbaka kontrollen som du upplever att du tappat, gällande det du äter eller hur din kropp ser ut. Men i min värld är det egentligen känslorna du är ute efter att få tillbaka kontrollen över.


Att må bra är något som kommer inifrån. Det kommer från tankarna du tänker och känslorna du känner och exakt detsamma gäller angående hur du känner inför din kropp och det du äter. (Om du trivdes med dig själv, kände dig helt nöjd och tillfreds med din kropp precis som den ser ut idag, oavsett vad du äter, skulle du någonsin fundera på att avstå från att äta det du vill då?)


Bantning i sig gör att du måste fatta ett beslut om vad viss mat gör med din kropp och utifrån det, helt avstå delar eller minska mängden du äter. Oavsett vad för typ av bantning eller diet du väljer, så händer samma sak. Du går troligen ner i vikt för att du gör det du tror att du måste göra för att gå ner, men så snart du nått ditt mål (eller du inte orkar banta mer) och ska äta ”normalt” igen, så går du upp allt och ofta lite till. Så alternativet blir således att banta för resten av livet eller att fara som en jojo upp och ner, ingetdera vilket kommer göra dig lycklig och tillfreds.

Att du går upp allt igen även om du äter ”normalt”, beror på att det är sådant du avstått för att gå ner i vikt och eftersom du inte avstår det längre kommer du av naturliga skäl lägga på dig igen.


Känslan av lättnad när man följt en diet ett tag, att man faktiskt mår bättre, vad kommer då det sig om det inte har något att göra med det vi stoppar i oss?

Jo, i jämförelse med motståndet, den tärande kampen och all den enorma tid och energi vi lägger på mat och vår kropp när vi inte följer en diet. När vi dagligen får brottas med alla val vi står inför, när vi ska vara vår egen vägvisare utan något att förhålla oss till, så känns det lättare att ta beslutet att äta på ett visst sätt. På det sättet gör man alla val i förväg och där med slipper man många av de inre konflikter som annars så lätt uppstår. Dock blir det inte bestående och ”på riktigt” om man gör det av något annat skäl än att må bra.


När kroppen visar ett sug efter något som skiljer sig från dieten och du känner att du inte har möjligheten till det valet, då uppstår motståndet igen. Det har egentligen inte med valet av mat att göra. Det är känslan av att inte ha något val som gör att alla inre konflikter uppstår.


I detta läget har du inte någon möjlighet att veta vad som är vad längre, vad dina signaler vill visa dig. För att dieten gick ut på att gå ner i vikt, komma i favvojeansen, för att det är i början av januari eller två veckor kvar till semestern… Oavsett anledning, är det inte för att det får dig att må bra så kan man inte veta vad guidningen betyder.


Så Ut med bantningskurer, dieter, regler och riktlinjer och In med friheten och förtroendet att själv välja och bestämma!


Det är först när du kommer från ett tillåtande tillstånd och låter känslan av att må bra bli din guidning, som din personliga och perfekta diet kan växa fram. ❤️💚💛


Jag guidar dig i hur du kan förändra ditt förhållningssätt till din kropp och till mat, hur du tar tillbaka kontrollen över ditt välmående, hur du blir fri från tankar och trosuppfattningar som skapar skuld och dåligt självförtroende. Så att du kan äta vad du vill och samtidigt röra dig mot din idealvikt.


26 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page