top of page
Sök
  • Skribentens bildFrida Bender

Inga fler misstag!


Hur går det med relationen till din kropp och till mat? Trivs du med din kropp? Känner du dig fri i dina val när du ska äta och kan du njuta av det du äter?


Det många förknippar med tanken på sin kropp och mat, är den ständiga kampen och alla de inre konflikterna som uppstår. Skuld i olika skepnad är ofta en stor del av den känslan (så även för mig tidigare i livet).Varför känner man skuld över att ha valt fel mat eller att ha ätit för mycket?


För min del började det med att jag fick veta att jag inte såg ut som de andra barnen, eftersom jag var lite rundare. (Ifrågasättandet av kroppen och det egna värdet började). Jag gick ifrån att vara ”duktig” som åt ordentligt och aldrig lämnade någon mat, till att förstå att jag borde göra andra val. (Värderingen av mat förtydligades).


Trosuppfattningar om mig själv, min kropp och mat växte fram och under många år handlade mitt liv främst om strävan efter att göra ”rätt”. Bättre uttryckt, jag gjorde allt jag kunde för att undvika att misslyckas. Jag som alltid har uppskattat god mat, godis och glass i stora lass, fann mig ständigt med inre konflikter.


”Ska jag äta det jag är sugen på eller ska jag göra ”rätt”? ”Kan jag avstå eller kommer jag misslyckas”? ”Kommer jag lyckas med att hålla mig ifrån det där goda eller kommer jag gå upp i vikt”?

🤔🤨😤


När man gör olika alternativ till rätt eller fel och väljer att äta det som man avgjort är felaktigt, det är då motståndet uppstår. Motstånd är detsamma som dåligt samvete, ånger, skam och den ev. viktuppgången.

Vad vi har gjort till rätt och fel är väldigt individuellt. Det jag anser vara bra mat, kanske du tycker att man ska hålla sig ifrån.

Är det rätt att äta kött, fisk eller grönt? Är det rätt att äta mycket, lite eller ingen frukt? Vilken frukt ska det vara? Ska det vara ris eller potatis? Mjölk eller vatten? Vad är lite, mycket och lagom? 🤔🤷‍♀️😏 Det är var och en av oss som kommit fram till vad som är rätt och fel, alltså har det inget med maten i sig att göra.


Var våra ”rätt och fel” kommer ifrån och vad för typ av motstånd man bär på, är som sagt individuellt, men vägen därifrån är densamma.


Istället för att fortsätta utsätta dig för risken att misslyckas igen och igen, ändra ditt mål från att "göra rätt” till att ”må bra”. 🤸‍♂️🤸‍♀️ Finns det inga rätt eller fel, så kan det heller inte gå fel och behöver man inte göra några misstag så uppstår heller inte motståndet.


När du sätter intentionen att må bra när du äter, hjälper du dig själv att enbart lyckas och att alltid välja rätt. 👌👌 💙💙💙


4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page